Maksehäireregister ja inkasso

 Hei-hei!

Olen siin vahepeal tihedalt inkassoga "sõdinud", kuid sellest juba järgmises postituses.

Inkassonaljade* postituses kirjutasin, kuidas inkasso mind peale 1 päeva võlgnevust kohe maksehäireregistrisse lisas. Kirjutasin samal päeval Creditinfosse ka vaide ja täna siis selgus järgmine:



26.10 sõlmisime inkassoga maksegraafiku.

Ehk siis teadmiseks ka teistele. Inkasso võib igal hetkel maksehäireregistrisse lisada!


Aa, ja veidi nalja ka siia juurde. Vaadake, mis kirja inkasso mulle saatis. 🙂


Nagu... ma lugesin seda ja mõtlesin "MIDA??" See on väga armas*, aga lihtsalt täiega jabur. Ise lisasid mind maksehäiresse ja arvavad, et mul on mingigi võimalus uut laenu saada. 😀



Kommentaarid

  1. Tekib küsimus, miks siis algne krediidiandja sind maksehäireregistrisse ei pannud? Mis firmaga tegemist oli, kui saladus pole? Aga jah, seda fakti on hea teada kahtlemata, et inkassoga suhtlus ei alga võlgnevuse mõttes nullist, vaid võlgnevuse tekkimise kuupäev jääb kehtima.

    VastaKustuta
  2. Minu jaoks arusaamatu, miks sõlmitakse inkassofirmadega maksegraafikuid. Sellega tehakse endale ju karuteene ja see maksegraafikute sõlmimine ongi tüüpilise võlgniku arusaam, et ühe laenuga kustutan vana laenu. See sama on ka inkassodega sõlmitavad maksegraafikud, lihtsalt antakse justkui laenu ja nii see lumepall veerema lähebki. Ehk siis enam-vähem sama kui võtta oma kiirlaenu tasumiseks järjekordne laen või sõlmida võla katteks maksegraafik inkassoga. Täpselt sama asi. Ja siis võetakse järgmine laen ja järgmine maksegraafik jne jne. Esiteks võlga peab saama inimene tasuda ilma et talle sinna veel omakorda midagi juurde keevitatakse (ehk ilma järelmaksuta), teiseks inimesele, kes on niigi juba võlgades (ei tule toime juba olemasolevate kohustustega) ei ole normaalne anda juurde veel laene (ehk tekitada uusi kohustusi) jne jne. Seetõttu ma ei saagi aru, miks neid sõlmitakse. See on kõik nendepoolne ajupesu, et tuleb nüüd sõlmida maksegraafik, muidu makske kogu summa korraga jne. Saab täitsa vabalt vähendada võlgnevust iga kuu (või nii kuidas parajasti võimalik on) endale jõukohaste summadega. Oluline on ainult see, et makstaks, et võlgnevus väheneks..aga mismoodi seda teed (graafikuga või mitte), ei oma tähtsust.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mis see õige lahendus siis oleks maksegraafiku asemel? Inkasso paneb võlglase fakti ette - maksa koguvõlgnevus kohe ära või teeme graafiku. Ja on ju loogiline, et kui tekkinud võlgnevus on näiteks 1000 EUR ja mul pole seda raha, siis X aja jooksul makstes pean ma arvestama ka lisakuludega. See tundub ju õiglane, kas pole? Mingi kokkulepe või graafik tuleb ju ikkagi vormistada, kus kirjas reaalsed kuumaksete suurused ja ka see, kui palju sellest põhiosa katteks peaks minema. Sinu selgituse põhiselt oleks justkui OK, kui ma maksan iga kuu 1 EUR ja eeldan, et 1000 kuu pärast on ilma lisakuludeta kõik makstud? Kus siin see loogika on? Siis laseks hea meelega kõik laenud inkasso kätte ja las nad siis lepivad mu 1-euroste maksetega.

      Kustuta
    2. Kokkuvõttes - kas need sinupoolsed soovitused on reaalne, toiminud praktika või lihtsalt soovmõtlemine?

      Kustuta
    3. Mind huvitab see samuti. Kui inkassoga graafikuid ei sõlmi, siis järgmine hetk on maksekäsk e-toimikus. Ehk märge maas. Ka see eeldab, et pean tasuma kindla summa iga kuu ja kui ei tasu, siis on hops kohtutäitur uksetaga.

      Kustuta
  3. Teil mõlemil on üsna kummaline arusaam. Mitte keegi ei saada mingeid maksekäske kui inimene kuust kuusse tasub oma võlgnevust, isegi viiviseid ei lisata. Mis puutub sellesse juttu, et inkasso paneb fakti ette, siis ka sellest tuleb aru saada, see on nende müügitegevus. Sama moodi nagu iga teine müügimees üritab sulle mida iganes pähe määrida, et kui sa seda nüüd ei osta, siis mis kõik juhtuma hakkab jne..Neid jutte ei tasu tõsiselt võtta. Mis puutub sellesse 1 eurosesse kuumaksesse, siis inkassos on võlgnevus tavaliselt 2-4 aastat ja selle ajaga peaks oma võla kuidagi saama tasutud. 1 euro kaupa seda tehes läheks kauem aega, sel juhul võib tõesti juba maksekäsk tulla:) Aga kui reaalselt inimene on huvitatud oma võla tasumisest, mitte jantimisest 1 euro kaupa, siis ei pea selleks olema mitte mingisugust maksegraafikut. Miks mitte iseendale seada eesmärgiks sel juhul tasuda 20 kuud, iga kuu 50 eurot ja olekski makstud, täitsa niisama, ilma nendega graafikut sõlmimata. Tegelikult ju isegi viiviseid nad ei lisa kui on näha, et inimene reaalselt ise tasub ja maksed temalt kenasti laekuvad. Seega suht lisakulude vaba ettevõtmine. Graafikuga lihtsalt maksad veel mingid lepingu sõlmimise tasu ja intressid. Kui ilma graafikuta asjatad, siis oled vaba, maksad nii kuidas võimalik on. Üks kuu saad maksta ütleme 20 eurot, teine kuu võib olla 70 jne jne. Keegi ei saa midagi kobisema tulla, et mida ... pidid ju 50 eurot kuus maksma, aga maksid vaid 20. Nüüd hakkame kohe sanktsioone rakendama, viivised ja leppetrahvid. Ja siis hiljem teed nendega uue graafiku..jälle maksa ja kõik hakkab otsast peale. Räägin oma kogemustest:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Palun tee meile see asi puust ja punaseks, tundub, et meil on veidi raskusi arusaamisega, kuidas peaks käituma. Alustame algusest. Nõue on inkassosse jõudnud ja nad saadavad sulle oma kirja, et nii, maksa 24.01.2021 1000 EUR ära või anname asja kohtusse. Mis edasi saab? Kuidas käitud? Mingi kokkuleppe sa pead ju nendega ikkagi sõlmima? Või ei pea üldse midagi tegema? Lihtsalt hakkad näiteks 50 EUR kaupa maksma ja loodad, et see kõik läheb 1000 EUR katteks ja lisakulusid sulle ei tekitata? Või tuleks ikkagi mingi kokkulepe sõlmida?

      Kustuta
    2. Sa nagu iga asjaga nii reageerid üle. Esiteks muretsed mingi kokkuleppe pärast, et mingi ikkagi sõlmid ju. See ei ole sinu asi tegelikult selles vallas oma pead vaevata, see on nende töö - saavutada võlgnikuga maksekokkulepe. Ehk siis ei tasu arvata, et kui nn maksekokkulepet ei ole, siis justkui tasuda ei saaks või ei tuleks vms. Tühja sest kokkuleppest, sul on 1000 vaja tasuda ja hakkad aga vaikselt pihta. Teiseks ei maksa uskuda inkassode jutte, a la kohe anname asja kohtusse, kohtusse saab anda ainult võlausaldaja, mitte inkasso. Kõik need "anname kohtusse muidu" ja "summa suureneks" jne on nende müügiargumendid. Kolmandaks on võlausaldajal suht poogen, kas on seal mingi kokkulepe inkassoga või mitte, neile on oluline, et papp laekuks, et inimene ikka maksaks. Ja kui võlausaldaja on otsustanud kohtusse minna, siis ta ka läheb, on sul see maksegraafik või kokkulepe inkassoga või ei..Neljandaks tooksin välja põhjused, miks mina mitte iial maksegraafikuid nendega ei sõlmiks:
      1. Sa maksad oma võlale peale, intressid, lepingusõlmisetasud jne
      2. Sa võtad endale kohustuse konkreetsel päeval konkreetne summa tasuda. Makse paar päeva hilineb ja kohe jama majas. Ise makstes ilma graafikuta poleks hullu kui saad maksta alles paari päeva pärast või üks kuu saad vähem maksta vms.
      3. Maksegraafikusse nad lisavad algsummana kogu võlgnevuse, see saab nii öelda uueks põhisummaks. Tegelikkuses on see ju koos viivistega, sissenõudekuludega. Ja siis kui peaksid maksmisel hätta jääma, siis sisuliselt hakatakse uljalt viivistelt viiviseid arvutama, mis tegelikult on seadusega keelatud. Lisan väikse tsitaadi: “Võlgnikuga lepitakse kokku võlgnevuse tasumine maksegraafiku alusel selliselt, et kogu võlgnevuse summale lisatakse juurde veelkord intress, millele lisandub osamakse tasumisega viivitamisel veel täiendav viivis. Sisuliselt tasub võlgnik intressi ja viivist juba sissenõutavaks muutunud intressilt ja viiviselt, mis aga ei ole lubatud, kuid need on faktid, mida inkassofirmad võlglasele ei räägi,” nendib Roosileht (https://hugo.legal/kui-palju-ikkagi-peab-viivist-maksma/).
      4. Sõlmides võlatunnistuse sa sisuliselt loobud oma õigustest võlgnevuse asjus kaasa rääkida. Sa ei saa pärast kohtus tugineda ei aegumisele, ei sellele, et viivis oli ebamõistlikult suur jne jne.
      5. Võlgnevusele omakorda intressi lisamine on vastutustundetu laenamine. Meil aga Eestis kehtib vastutustundlik laenamine:)

      Kustuta
    3. Arusaamatuks jääb ikkagi see, mille alusel sa lihtsalt maksma hakkad? Mis rekvisiitidega? Ja kui palju siis inkasso kõnesid ja kirju peaks vastu võtma? Kiirmaksekäsku siiski algatavad ju inkassod ise, mitte algsed laenuandjad? Kui ma oma peas siis otsustan, et hakkan selle 1000 EUR nõude peale 50 EUR makseid tegema, kas siis annan plaanist teada ka (lisaks kindel veendumus, et iga sent läheb võla katteks, mitte kuskile pastakast imetud kõrvalnõuete katteks?) või ignoreerin igasuguseid suhtluskatseid inkasso poolt? ja lisaks veel üks küsimus - miks mitte ükski võlanõustaja sellist käitumist ei soovita?

      Kustuta
    4. Eks ikka võlanõude alusel, nagu ise ju kirjutasid, et "saadavad sulle oma kirja, et nii, maksa 24.01.2021 1000 EUR ära või anname asja kohtusse". Selle alusel hakkadki. Ja ju need rekvisiididki seal nõudekirjas ole. Mis nende kõnede, kirjadega on? Maksekäsku saab algatada see, kes on nõude omanik. Plaanist teada andmine või mitte teada andmine ei muuda suurt midagi. See on seadusega ju paika pandud, millised ja kui suured tohivad olla kõrvalkulud, mingit isetegevust seal olla ei saa..seega päris pastakast neid välja imeda enam vast ei saa..Miks ei soovitata? Ma arvan sellel on kaks põhjust, esiteks siis on asi konkreetne, kompaktselt graafik silme ees, mida võlgu ollakse, mida makstud, mida veel vaja maksta. Samas kui ise tasuda, siis on rohkem kaootilisust ja pead ise neid numbreid rehkendama ja asjadest peab ülevaade olema. Kindlasti ka graafik distsiplineerib rohkem kui selline vaba maksmisviis ja võlgnikel on teadupärast suht nõrk distsipliin, et kui konkreetset summat konkreetsel kuupäeval tasuma ei pea, siis võib asi lappama minna:) Või siis võtavad ka nemad seda inkasso juttu absoluutsena, et a la maksa kogusumma või läheme nüüd kohtusse.

      Kustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused sellest blogist

Olen tagasi! Mina ise 😊

Võlgade ümberkujundamine

Suu naeratab, aga kas ka süda?